Till jlt.se

Translate site


Sök

Inspektionskvitto

Ett inspektionskvitto är ett kvitto som visar att en biljett kopplad till ett resekort är aktiverad och giltig för resa.

Inspektionskvitto behövs/kan behövas vid resor i andra län eller med kommersiell trafik (t.ex. SJ) som saknar maskinell utrustning för att läsa av/visera biljetten på det aktuella resekortet. För att föraren eller ombordpersonalen skall kunna se att biljetten är giltig måste du ha med dig ett inspektionskvitto som visar att biljetten är aktiverad och giltig på ditt resekortet.

Ett inspektionskvitto kan skrivas ut på följande ställen:

Ett inspektionskvitto kan skrivas ut på följande ställen:

• I en biljettautomat

• På Kundcenter

• Hos en återförsäljare

• Ombord på buss

• Ombord på tåg

Exempel på hur ett inspektionskvitto ser ut:

Ett inspektionskvitto kan innehålla olika uppgifter beroende på vilken biljettyp du har köpt samt vilken försäljningskanal du köpt biljetten i. Nedan ser du två exempel på hur inspektionskvittot ser ut, till vänster för en 20-dagarsbiljett och till höger för en 30-dagarsbiljett:

Frågor & svar

Nya appen

 • Behöver jag ha ett inspektionskvitto till min enkelbiljett på ett resekort?

  Ja om du har din enkelbiljett på ett resekort och reser i trafik som saknar möjlighet till automatiskt inspektion/kontroll, t.ex. SJ Regionaltåg.

 • Hur ofta behöver jag skriva ut ett inspektionskvitto?

  Det beror helt och hållet på vilken biljett du har och om du till exempel alltid åker i trafik där det behövs. Har du en 30-dagarsbiljett och reser en sträcka där inspektionskvitto behövs räcker det med att du skriver ut det i samband med aktivering. Har du däremot en 20-dagarsbiljett behöver du ett nytt inspektionskvitto för varje aktiverad dag. 

 • Måste jag alltid ha ett inspektionskvitto när jag reser över länsgräns?

  Nej, inte när kunden reser i Halland, Kalmar eller Kronoberg. Det krävs dock när kunden reser i Blekinge, Skåne, Västra Götaland och Östergötland samt på tågsträckor som körs av SJs Regonaltåg. 
  Mer om länsöverskridande resor kan du läsa här Jönköpings länstrafik

 • Behöver en Västtrafik kund ha ett inspektionskvitto för resa i Jönköping?

  Ja samma sak gäller. Om en Västtrafik kund reser med ett Västtrafik-resekort i Jönköpings län krävs det att kunden kan uppvisa ett inspektionskvitto eller ett Giltighetsbevis som Västtrafik kallar det. 

 • Kommer det alltid att krävas ett inspektionskvitto för ex. resor över länsgräns?

  Ambitionen är att det inte ska behövas. Vårt nya biljettsystem bygger på en nationell standard – BoB som bl.a. innebär att alla Trafikhuvudmän ska kunna läsa/visera varandras biljetter. Vi befinner oss dock i olika faser i implementationen av standarden.  

 • Vid frågor kontakta Kundcenter på 0771–444 333