För att underlätta för dig som reser över länsgränser har Jönköpings Länstrafik samarbeten med alla län i direkt anslutning till Jönköpings län men är också en del av det s.k. sydtaxesamarbetet (sydtaxan).
Sydtaxesamarbetet Sydtaxan är ett samarbete mellan kollektivtrafiklänen i södra Sverige. Syftet med samarbetet är att underlätta för kunder som reser över länsgräns/-er. Samarbetet innebär gemensamma resevillkor, biljettyper, gränsavdrag samt rabatter. I sydtaxesamarbetet ingår följande län:
Biljetter och resenärskategorier i Sydtaxan Följande biljetter och resenärskategorier finns för resor i sydtaxesamarbetet:
Enkelbiljett (Vuxen och Ungdom)
24-timmarsbiljett (Vuxen och Ungdom)
30-dagarsbiljett (Vuxen och Student)
365-dagarsbiljett (Vuxen och Student)
Rabatter i Sydtaxan
Följande rabatter finns:
Tillsammansrabatt Är man två eller fler som köper enkelbiljett och reser på samma biljett får man 25 % rabatt på totalbeloppet. Tillsammansrabatten är inte kopplad till olika resenärskategorier utan man kan resa flera vuxna, flera ungdomar eller flera vuxna och ungdomar.
Gränsavdrag Resor över länsgräns blir billigare i nya biljettsystemet. Gäller biljetter till Skåne, Danmark, Blekinge, Halland, Kalmar och Kronobergs län.
Periodbiljetter rabatteras med 35% av priset för den första zonen i varje län som resan omfattar.
Enkelbiljetter rabatteras med 25% av priset för den första zonen i varje län som resan omfattar.
Studentrabatt Studentrabatt finns även för resor över länsgräns och det är exakt samma villkor som gäller för att resa med studentrabatt inom Jönköpings län.
Lokala rabatter Lokala rabatter kan finnas, då en trafikhuvudman t.ex. väljer att rabattera köp i en specifik försäljningskanal med x antal procent (%).
Ta med cykel i sydtaxan Cykeltillägg finns även att köpa för länsöverskridande resor.
Biljettbärare i sydtaxan Kunden kan ha sin biljett i appen, kopplat till ett resekort eller köpa den som en pappersbiljett (endast enkelbiljetter).
Inspektionskvitto i sydtaxan Om kunden reser med ett resekort kan hen behöva komplettera med ett inspektionskvitto. Anledningen är att det inte går att maskinellt validera biljetter på resekort i Blekinge, Skåne, Västra Götaland och Öster Götaland län. I Halland, Kalmar och Kronobergs län blippar kunden sitt resekort precis som inom Jönköpings län.
Samarbete med Västtrafik Jönköpings Länstrafik har ett biljettsamarbete med Västtrafik. Samarbetet innebär ett flertal gemensamma biljetter och gränsavdrag (rabatt) för periodbiljetter.
OBS! Just nu går det inte köpa biljett till Västra Götaland i vårt biljettsystem. Vi jobbar på att lösa detta. Tillsvidare hänvisar vi biljettköp till Västtrafik.
Samarbete med Östgötatrafiken Jönköpings Länstrafik och Östgötatrafiken har ett avtal om att resenärer från Tranås får gå på Östgötapendeln med en giltig biljett som Östgötatrafiken har ställt ut. Du behöver alltså inte ha en giltig biljett för JLTs zon Gul 984 om du ska åka tåget öster ut. Åker du buss får du köpa biljett i antingen Jönköpings Länstrafiks biljettsystem eller Östgötatrafiken biljettsystem. På de fordon som inte har dubbla biljettsystem eller när du byter till foron som inte har det, behöver du ha ett inspektionskvitto.
Frågor & svar
Nya appen
Min resa var försenad eller inställd, vilket län ska jag kontakta?
Blir resan inställd ska du kontakta den trafikhuvudman där resan var beräknad att starta.
Om resan är försenad eller del av resan blir inställd ska du kontakta den trafikhuvudman i det län som förseningen uppstod i.
Var hittar jag de resevillkor som gäller över länsgräns?
Blekingetrafiken, Hallandstrafiken, Jönköpings Länstrafik, Kalmar Länstrafik, Länstrafiken Kronoberg och Skånetrafiken ingår i sydtaxesamarbetet och har gemensamma resevillkor som finns att läsa på respektive hemsida. (Länk till www.jlt.se)
Västtrafiks resevillkor som gäller i Västra Götaland finns att läsa på www.vasttrafik.se/biljetter/mer-om-biljetter/kop-och-resevillkor/
Östgötatrafikens resevillkor som gäller i Östergötland finns att läsa på www.ostgotatrafiken.se/sa-reser-du-med-oss/infor-resan/resevillkor/
Får jag ta med min cykel när jag reser över länsgräns?
Ja, du kan köpa ett cykeltillägg och ta med din cykel. Tänk på att olika villkor och regler kan gälla beroende på om du åker buss eller tåg. Tänk också på att olika villkor och regler gäller beroende på typ av cykel du ska ta med dig. Mer om detta kan du läsa i resevillkoren eller på respektive trafikhuvudmans hemsida.
Kan jag betala med kundkassa över länsgräns?
I Halland, Kalmar och Kronoberg kan du betala med din kundkassa. I övriga län går det inte.
Kan jag fylla på min kundkassa i något annat län?
I Halland, Kalmar och Kronoberg kan du fylla på din kundkassa. I övriga län går det inte.
Hur köper jag biljett till- och från andra län?
APP
Det enklaste sättet att köpa biljett är med Jönköpings Länstrafiks app, det går köpa biljett till- och från och inom samtliga sydlän (Blekinge, Halland, Kalmar, Kronoberg och Skåne) men också till- och från och inom Västra Götaland och Östergötland.
Reser du med resekort eller pappersbiljett köper du biljett på följande sätt:
I biljettautomater, hos återförsäljare, kundservicebutiker, ombord på buss och tåg.
OBS! i Blekinges län, Hallands län, Kalmar län, Kronobergs län och Skånes län säljs inga biljetter ombord på tåg.
För priser, exakt vilka biljetter som säljs samt vilka betalsätt du kan använda hittar du på respektive trafikhuvudmans hemsida.
Kan jag köpa biljett ombord i de andra länen?
Ombord på buss kan man göra det på de flesta ställen men i Blekinges län, Hallands län, Kalmar län, Kronobergs län och Skånes län säljs inga biljetter ombord på tåg. Du måste alltså ha en förköpt biljett. För mer information kontakta respektive trafikhuvudman eller besök deras hemsidor.
Hur läser/blippar jag mitt resekort när jag reser över länsgräns?
När du reser till Halland, Kalmar och Kronoberg läser du av/blippar ditt resekort på exakt samma sätt som inom Jönköpings län. Reser du till Blekinge, Skåne, Västra Götaland eller Östergötland krävs det att du har ett inspektionskvitto till ditt resekort som visar att du har en aktiv och giltig biljett.
Hur beräknas priset när man reser över länsgräns?
Priset för en biljett vid resa över länsgräns beror på hur lång ressträckan är, antal zoner som passeras i respektive län. Det totala priset blir en addering av de zoner i respektive län som resan görs igenom.
Vad är en resplusbiljett?
Resplusbiljetter är en biljettyp som täcker hela landet. Resplus är en biljett för hela resan med tåg och anslutande förbindelser till tåg, regionbuss, båttrafik eller fordon i stadstrafik.
Resplus administreras av Samtrafiken, som i sin tur är ett samarbete mellan Sveriges länstrafikbolag, SJ och ett antal andra trafikföretag.
Allt du behöver veta om resplus kan du läsa här, www.jlt.se/resplus